Изложба - живопис „Български приказки” откри художникът Живко Янев в Банско

24.12.2014г.

Изложба - живопис „Български приказки” откри художникът Живко Янев в Банско

22 приказни истории представя в цикъл „Български приказки” в хотел ТРИНИТИ в Банско, един от най-интересните български художници – живописецът Живко Янев.

 

Изложбата е провокирана от амбициите на художника да покаже чистотата и силата на българските традиции и бит през легендите и историите на българското село и уникална природа.

 

Колоритът на изложбата е безспорен. Палитрата от емоции и нюанси на художника през витражната техника пренесена върху платно, придава още по-голямо въздействие на творбите – приказки. Мултиплицирането на ефекта на стъклописа върху платното с вещината на писател и постигането на ефект на дълбочина на сюжетите, са безспорна заслуга на автора – плод на многогодишен труд и много експерименти. Новата техника е авторски патент на Янев и негов отличителен почерк у нас и в чужбина.Затова, може би и картините му  са толкова ценни за ценителите на истинското изкуство.

 

Живко Янев е академичен художник и възпитаник на руската живописна школа.  Дългогодишен председател е на Сдружението на художниците в Благоевград.

 

Прави впечатление, че женският образ във всичките му картини е подвластен на балканския фолклор и визията на момата се припокрива с този от легендите и песенните истории. Тя има красиво лице, тънка снага, облечена е в бяла роба или носия и грее по своему. Вписването й в бита и родния пейзаж е елегантно напомняне за култа към майката и България като цяло. Други разпознаваеми герои в приказките на Янев са петелът, магарето, прасето, попът – все обединителни символни фигури в българския фолклор. Пастелната мекота на пейзажите му в допълнение, има релаксиращ и тонизиращ ефект върху публиката.

 

Изложба "Български приказки" ще бъде на разположение на ценителите на изкуството и гостите на ТРИНИТИ БАНСКО СПА ХОТЕЛ до 31 януари 2015 г., а всички картини се продават на преференциални цени.  

 

Ръководството на хотела планира серия изненади за своите гости от изложби на различни гост-художници в хотела през 2015 г., включително и възможности за включване в отворени ателиета по изкуство, водени от топхудожници и дизайнери.

 

Ценова листа на галерията можете да изтеглите от прикачения файл по-долу.

 

Добре дошли!price list Jivko Yanev - Trinity Bansko Spa Hotel