Изложба „Мозайката през вековете” на Димитрина Гошева посреща в община Кюстендил

05.08.2015г.

Изложба „Мозайката през вековете” на Димитрина Гошева посреща в община Кюстендил

Изложба подготвяна в продължение на 10 години, показа в община Кюстендил благоевградската художничка – Димитрина Гошева. Картини и икони от мозайки, вдъхновени от българската природа и световните майстори показа авторката и не скри, че е горда с професията си на учител и художник. Сред майсторски изработените творби са ликовете на Исус Христос и Света Богородица, репродукция по Караваджо и Александър Македонски на кон. Най-краткото време, за което е изработена най-малката мозайка в изложбата е „Слънчогледи” - за 1 месец, а най-дълго е продължило изработването на образа на Александър Македонски с размери 1,30 м. на 1 м. - за 5 месеца. Сред мозаечните материали са керамика,  естествен камък, стъкло, стъклокерамика и полускъпоценни камъни, използващи се в златарството и цветен пясък. Албумът на изложбата във Фейсбук вижте тук.

 

"Отношението ми към изкуството още от малка е било много положително", споделя Димитрина. Черпи енергия и мотивация от творчеството и постиженията на  Винсент ван  Гог и Рембранд, които са нейни „идоли”. Най-голямата провокация до тук, обаче за нея е бил фрагментът на подовата мозайка на Александър Македонски. Тя реагира на всички провокации на забързаното ни ежедневие и най-вече на срещите с положителни хора, които обичат да пътуват и които я зареждат с емоции и разкази за прекрасните кътове на България. Харесва й и начина, по който публиката възприема паната от мозайки, в които инкрустира и скъпоценни камъни. След последните й амбиции е да участва в по-голям и сложен проект - изпълнение на декоративна мозайка в бизнес сграда или институция.

  

"Преди  всичко провокацията на изкуството за мен е положителен заряд и много приятни минути – часове прекарани с мозайките и сюжетите, които съм избрала за претворя. Докато работя времето за мен спира. Не усещам как са излетели няколко часа до следващото поглеждане на часовника. Мотивират ме хубавите неща от живота или дадено изображение, които ме грабват от първия миг и не ме оставят докато не го превърна в поредната творба. Но иначе самият процес на работа е дълъг - първо идва решението, после темата, размера и цветовата гама, първоначалния рисунък върху основата, и чак тогава пристъпвам към работата с камъка. Обработката на всяко парченце спрямо необходимата ми форма и големина също не е лесно. После идва лепенето, фугирането, глазурата и рамкирането.” – Димитрина Гошева за Арт Виза България.

 

Художничката е завършила е НХГ „Св. св. Кирил и Методий", гр. Благоевград - профил „Изобразително изкуство" (1999 г.), а след това и „Педагогика на изобразителното изкуство" в ЮЗУ „Неофит Рилски" (2003 г.) Специализира и повече от 10 години работи основно мозайка. Към момента е преподавател по изобразително изкуство в 8 СОУ „Арсени Костенцев" в Благоевград.

 

Изложбата ще бъде достъпна за посетители и гости на община Кюстендил до 10 септември 2015 г. Заради участието  в проекта „100% България – докосни изкуството” за достъпна публичност в градска среда на Арт Виза България, всички мозайки са на преференциални цени (моля виж прикачения файл).

 

д-р Мария Любенова

На снимката: Димитрина Гошева и кметът на община Кюстендил - Петър Пауновprice list exhibition Dimitrina Gosheva - Kyustendil municipality